top of page

Over het Buytenpark

Het Buytenpark is ruim 100 hectare groot. U vindt er een duidelijk verschil tussen het woeste westelijke deel en het parkachtige oostelijke deel. Het woeste en schrale westelijke deel wordt in stand gehouden door grazend vee. Gallowayrunderen, Drentse heideschapen en Exmoorpony’s voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Vanaf hoger gelegen uitzichtpunten heeft u een fraai uitzicht over beide landschappen, met daarachter de skyline van Den Haag.

 

Het westelijke deel, dat 60 hectare groot is, is ontstaan na 1980 als puinstortplaats. De puinheuvels werden afgedekt met grond en omgevormd tot natuurlijk ogende heuvels. Het oosterlijke deel is het oudste en werd aangelegd als wijkpark voor de aangrenzende wijk Buytenwegh. 

Door de puinheuvels laat het park nu een prachtig heuvelachtig gebied zien met houtwallen en natuurlijke oevers van waterpartijen. Bijzondere vlinders, vogels waaronder roofvogels en kleine zoogdieren als de hermelijn en wezel vinden hier leefruimte. Naast deze kleine dieren zijn er Galloways (Schotse Runderen), Drentse heideschapen en Exmoorpony's in het park om het park 'woest' te houden.

 

Tegen de schemering heeft u kans dat een uil tevoorschijn komt. Een ransuil, bosuil of misschien zelfs een kerkuil.
Ondanks de begrazing in het gebied, is de zeldzame Grote Kaardenbol in het Buytenpark te vinden. Deze hoge, indrukwekkende plant is een beschermde soort. Het plukken ervan is dus verboden. Ook aan de waterkanten vindt u bijzondere planten. De gele lis bijvoorbeeld. 

Recreatie
Recreatie

Door het Buytenpark lopen veel fiets-, wandel- en ruiterpaden. Voor mountainbikers is een speciaal parcours uitgezet.

Ook kunt u er terecht voor skiën, snowboarden, klimmen en vele buitensportactiviteiten. U kunt vrij door het park lopen, of gebruik maken van uitgezette routes. Hieronder vindt u enkele suggesties. 

Het Groene Hartpad is een rondwandeling door het Nationaal Landschap ‘Groene Hart’ of 'de long' van Nederland. De volledige route is 192 kilometer lang en loopt van Delft via Alphen aan de Rijn, Ijsselstein en Ouderkerk aan de Ijssel. Het traject van Zoetermeer Station (Driemanspolder) naar Weipoort doorkruist het Buytenpark en bedraagt 18,6 kilometer.


Uiteraard is deze route eenvoudig in te korten tot een wandeling binnen Zoetermeer. Het traject van Zoetermeer Station naar het theater, via het Westerpark en door de begrazingsgebieden van het Buytenpark, bedraagt bijvoorbeeld 7,6 kilometer. Start u vanaf de bushalte Westerpark, dan is dezelfde route 3,1 kilometer. 

Klik hier voor de route Zoetermeer - Weipoort.

Vicky Vermist is een GPS-speurtocht. Met behulp van een GPS ga je op zoek naar Vicky, die na haar skiles is meegenomen door een onbekend persoon. Alle aanwijzingen die je nodig hebt om Vicky te kunnen vinden, vind je op de site van de KFPZ (Korps Floravontuur Promotie Zoetermeer).

 

Echte speurders kunnen tijdens de zoektocht naar Vicky ook nog proberen de identiteit van de dader vast te stellen. Dat maakt de speurtocht wel wat lastiger, maar ook leuker. De aanwijzingen om de dader te kunnen ontmaskeren staan in een geheim manuscript dat ook op de site van de KFPZ is te vinden.

 

De tocht is geschikt voor kinderen, maar wel onder begeleiding van een ouder, dit in verband met de (moeilijke)aanwijzingen. De GPS is te huur bij SnowWorld en Ayers Rock voor €10,- per GPS per dag. 

 

Klik hier voor meer informatie over 'Vicky Vermist'.

Zoetermeer is aangesloten op het Fietsknooppunt Systeem. Fietsknooppunten zijn ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. U bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat u wil gaan fietsen en fietst van knooppunt naar knooppunt. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en meestal ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene knooppuntbordjes. 

 

Zelf een knooppuntroute fietsen in drie stappen

  • Met behulp van een knooppunten kaart of via onze fietsrouteplanner kiest u de te fietsen route. Ook kunt u ter plaatse uw route bepalen met behulp van de informatiepanelen die bij ieder knooppunt staan.

  • Noteer de knooppuntnummers van uw route en stap op de fiets!

  • Op elk knooppunt kunt u de route als je wilt weer aanpassen. De afstand naar het volgende knooppunt staat op het informatiepaneel weergegeven. 


In en rondom het Buytenpark vindt u de knooppunten 31, 32, 43, 44 en 45

Deze route start bij SnowWorld, op enkele honderden meters van het Buytenpark Theater. De ondergrond kenmerkt zich door een verscheidenheid van aarde, zand, gravel en vervallen asfalt en bevat meerdere stijle klimmen omhoog.  Het parcours is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De route kruist de MTBroute Leiden. Deze route is gemarkeerd met rode bordjes.

 

Mountainbikes zijn te huur bij Ayers Rock (vanaf 14 jaar), gelegen bij het startpunt. Dit kost €20,- per mountainbike per dag. Helm inbegrepen.
 

Klik hier voor de route MTB Parcours Zoetermeer

Natuur in de omgeving

Het Buytenpark, Westerpark, Balij, Dobbeplas, Bieslandse bos en Delftse Hout zijn bekende recreatiegebieden in Zoetermeer en omgeving. Ze zijn met elkaar verbonden door fiets-, wandel- en ruiterpaden.

 

Bijgevoegde Recreatiekaart van Buytenpark tot Delftse Hout laat de recreatiemogelijkheden zien in deze gebieden. Per deelgebied wordt een beschrijving gegeven van het type gebied en de ligging. Ook de fiets-, wandel- en ruiterpaden zijn op de kaarten aangegeven. Een papieren versie van deze kaart is gratis af te halen in de hal van het Stadhuis, bij de wijkposten en bibliotheek.

 

Klik op de afbeelding voor het volledige document.

 

bottom of page